Voorbeeld van een 18-daagse rondreis

 

Dag 1
Vlucht naar Teheran, waar we laat in de avond aankomen (3 overnachtingen in Teheran).

rondreis Iran 1 (Medium)

Dag 2 en 3
Teheran is in eerste aanblik meer een grote dan een oude stad. 13 miljoen inwoners op een oppervlak van 1650 km². In het noorden wordt de stad begrensd door de uitlopers van het Alburg gebergte, met als hoogste top de Damavand (5671 meter). Teheran is sinds 200 jaar de hoofdstad van Iran en is centrum van het culturele, sociale en politieke leven. We bekijken hier prachtige paleizen gebouwd in de periode van de Qajaren vorsten en van de Pahlevi dynastie. Teheran bezit een keur aan musea, waarvan we er enkele zullen bezoeken. Met name het Nationaal Museum geeft ons een voorproefje van de rijkdom aan cultuurschatten en van de historische plaatsen die wij tijdens de rondreis zullen tegenkomen. En natuurlijk zullen we de kroonjuwelen zien in Bank Melli.

rondreis3 medium

Dag 4
We gaan de stad uit en rijden naar Kashan. Vanwege de ligging van de stad aan de rand van de Dasht e Kavir (Grote Zoutwoestijn), vind je hier veel windtorens die in de zomer voor verkoeling zorgen. Koelte vinden we ook in de lommerrijke Fin Garden. In de islamitische wereld beschouwt men de tuin als een afspiegeling van het paradijs op aarde. Kashan was eeuwen lang een handelsstad, de koopmanshuizen getuigen van de toemalige welvaart. (246 km,1 overnachting in Kashan)

rondreis 4

Dag 5, 6 en 7
We reizen naar Yazd, karavaanstad aan de handelsroute Perzische Golf-Centraal Azie. De bergen in de rug van de stad leveren het drinkwater dat via ondergrondse kanalen wordt aangevoerd. Hier vinden we Zoroasters, volgers van de leer van Zarathustra. De Vuurtempel is nog steeds in functie; buiten de stad rijzen de Towers of Silence op uit de woestijn. De oude lemen stad staat op de UNESCO wereld erfgoedlijst. De Vrijdagmoskee dateert uit de 12e eeuw. (400 km, 3 overnachtingen in Yazd)

Dag 8
We rijden naar Kerman langs de randen van de woestijn. Kerman is een prachtig voorbeeld van een complete islamitische stad: dichtbij elkaar vinden we: moskee, minaret, madrassa, midan, hammam, khans en de souq. (350 km, 2 overnachtingen in Kerman).

Dag 9
In Ma’an bezoeken we het mausoleum van Nematollah Vali, een sufi geleerde. We kunnen tot op het dak klimmen en de koepels van dichtbij bekijken en fotograferen.

523 (Medium)

Dag 10
De rit van Kerman naar Shiraz is lang, maar we kunnen genieten van het prachtig landschap waar we doorheen rijden. (570 km, 4 overnachtingen in Shiraz)

Dag 11
Shiraz is de stad van dichters, nachtegalen en rozen de geboortestad van de dichters Saadi en Hafez; hun tombes zijn trekpleisters voor toeristen en Iraniërs. In de stad vinden we veel monumenten uit de periode van de Zand dynastie in de 18e eeuw, gebouwd door de vorst Karim Khan.

Dag 12
Vanuit Shiraz brengen we een bezoek aan Persepolis. Deze Stad der Perzen was waarschijnlijk een ceremoniële stad. Aan de bouw werd begonnen in de tijd van Darius en duurde voort tot de verwoesting door Alexander de Grote in 331BC. Persepolis wordt beschouwd als het symbool van de grootmacht van Perzië. Het is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoed lijst (120 km)

Dag 13
Dag 13 gaan we vanuit Shiraz naar Firuzabad. We treffen hier de restanten aan van paleizen gebouwd door de Sassanidische dynastie, 226-641 AD. (250 km)

Dag 14
Deze dag reizen we verder naar Isfahan. Stop bij de karavaanserai van Ikad Kast (485 km, 3 overnachtingen in Isfahan)

rondreis 5

Dag 15, 16
Isfahan heeft een rijk verleden: er is veel gebouwd en dus veel te zien: oa het beroemde plein Medan e Emam. Aan dit plein, opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, liggen oa:het Ali Qapa paleis met zijn hoge voorgevel, de Lotfallah moskee met haar adembenemend mooie koepel, de ingang tot de bijzondere bazaar en de Imam moskee, die tot een van de hoogtepunten van de islamitische bouwkunst gerekend mag worden. Ook de Vrijdag moskee, waaraan ruim 1000 jaar is gebouwd en de bruggen over de Zayande Rud zijn een belevenis. In het noorden van de stad brengen we een bezoek aan de Armeense wijk met de Vank kathedraal.

Dag 17
Vandaag gaan we naar het noorden richting Teheran. Onderweg zullen we een stop maken in de heilige stad Qom, mits de autoriteiten daarin toestemmen. Eind van de middag komen we weer aan in Teheran. U heeft de beschikking over een kamer. (1 overnachting Teheran 450 km)

Dag 18
Een vroeg vertrek naar het IKA vliegveld voor de retour vlucht naar Amsterdam.Vertrek vanaf IKA Teheran om 07:00 uur, aankomst Amsterdam 11:15 uur

(wijzigingen voorbehouden)

123