De informatie is alfabetisch geordend, niet op volgorde van importantie.

Alcohol

In Iran zult u geen cafe’s of terrassen vinden waar alcohol verkrijgbaar is.

Ook in hotels wordt geen alcohol geschonken.

NB: Het is absoluut verboden om alcohol in te voeren.

Let ook op met meenemen van tijdschriften : er mogen geen “blote” plaatjes in staan. Kaft eventueel uw reisliteratuur.

Contact

Postkaarten doen er lang over om in Nederland te komen. Emailen is mogelijk, er zijn internetcafe’s en de meeste hotels bieden de mogelijkheid van internet. Ook werken de meeste mobile telefoons hier.

876 (Medium)

Fotograferen en filmen

fotograferen is toegestaan behalve op plaatsen van strategisch of militair belang, zoals (lucht)havens, grenzen, ministeries en andere bewaakte gebouwen, en als een verbod staat aangegeven (bv in musea).Indien u personen wilt fotograferen of filmen dient u vooraf toestemming te vragen.

Geld

De munteenheid is de Iraanse rial,IR. Prijzen worden ook vaak uitgedrukt in Toman ( 1 toman= 10 rial) . Er kunnen Iraanse Rials in Nederland aangeschaft worden ( grenswisselkantoor) maar het is verreweg het goedkoopste en eenvoudigste om (voldoende)cash euro’s mee te nemen en ter plaatse te wisselen. Op de luchthaven in Teheran zijn wisselkantoren waar u euro’s kunt wisselen tegen rials. Ook vinden wij wisselkantoren in de grote steden. Neem ook uw bankkaart mee, maar weet dat banken hier een tijdrovende aangelegenheid zijn, dus nogmaals : zorg voor voldoende cash. Uw creditcard is nauwelijks bruikbaar: alleen als u iets groots koopt, bv tapijten, kunt u met creditcard betalen. Iran is een land van cash!

Raadpleeg wisselkoers.nl voor de actuele koers.

Er zijn biljetten van 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 500.000 rial

De reisleiding is altijd bereid te helpen bij geld wisselen.

735 (Medium)

Gezondheid Er zijn geen vaccinaties verplicht. Verstandig is om DTP ( Difterie, Tetanus, Poliomyelitis) te updaten. Ook is vaccinatie tegen Hepatitis A gewenst, de injecties Havrix die hiervoor nodig zijn bieden minstens 10 jaar bescherming. Overleg met uw huisarts of GGD. Het is ook van belang om bij (chronisch) medicijngebruik voldoende medicatie mee te nemen(in de handbagage!)met daarnaast reserve recepten waarop de naam van de werkzame stof staat vermeld of de bijsluiter.

Kleding

Kledingvoorschriften voor dames: De kledingvoorschriften zoals die gelden voor dames zijn de afgelopen 10 jaar een stuk eenvoudiger geworden. Het is voorschrift dat armen en benen geheel bedekt dienen te zijn. Dat betekent dus een lange broek of lange rok en een shirt of blouse met lange mouwen. Het mogen “gewone” lange broeken en shirts zijn , zoals u ze thuis ook draagt.

Alle soorten schoenen zijn toegestaan, ook blote voeten in sandalen mogen. Voor stadsbezichtigingen zijn goede schoenen waar u prettig op loopt een must.

praktisch 2

De enige verplichte toevoeging aan de kleding voor dames is een shawl over het haar. Die dient de gehele dag, ook tijdens maaltijden, binnen en buiten, gedragen te worden.

Kledingvoorschriften voor heren: Voor heren is het nog eenvoudiger, altijd een lange broek. Korte broeken zijn not done in islamitische landen. Korte mouwen mogen. Gedurende de busreizen kunnen doorgaans de shawls af en wie wil kan een afritsbroek aantrekken en in de bus de pijpen korter maken.

Hoofdbedekking is voor heren niet verplicht. Het is wel verstandig om een zonnehoed, pet of shawl mee te nemen als bescherming tegen zon en grote hitte.

s Avonds kan het in de woestijn afkoelen, dus bv een vest of trui meebrengen is verstandig.

Het klimaat wisselt per regio. Wij zitten gemiddeld in mei en september in droge warmte,ca 28-30 C

Paspoort

Uw paspoort moet op de dag van vertrek uit Iran nog 6 maanden geldig zijn, en mag geen enkele verwijzing naar een reis in Israel bevatten.

Verzekering

Een goede reis-en en annuleringsverzekering wordt ten zeerste aanbevolen.

Tijd

Het Tijdverschil is 2,5 uur in de winter, 1,5 uur in de zomer.

Visum

Het visumvoor Iran wordt door Elstravels geregeld. Wij zullen u na inschrijving verzoeken uw paspoort en 2 pasfoto’s op te sturen.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt