Politiek en maatschappij
Hoewel Iran in onze media een grimmige uitstraling heeft, is de sfeer in Iran voor bezoekers heel ontspannen en plezierig. Ook al bestaat het landsbestuur uit geestelijken met zeer strikte opvattingen, de “gewone” Iraniër is allervriendelijkst, doorgaans goed opgeleid en dol op contacten met touristen. U zult vaak Iraniërs ontmoeten die zelf als toerist in eigen land historische plekken bezoeken. Bij deze ontmoetingen zult u ervaren hoe vriendelijk en hoffelijk de Iraniërs zijn: onder hen leeft geen anti westers sentiment, integendeel: men is blij u te ontmoeten en trots dat de Perzische erfenis voor u reden is om Iran te bezoeken. De Iraniër voelt het contact met u als een bevrijding uit het internationaal opgelegde isolement. Het is verrassend om te ervaren hoe zeer u welkom bent in Iran.

Geografie
Iran is gelegen in Zuidwest Azië. Deze ligging verklaart de historische expansie van Iran richting Azië, Europa en het Midden Oosten. Ook de strijd met het Ottomaanse Rijk, de invloed van Rusland en Europa op Iran en het binnendringen van Centraal Aziatische volken zoals de Seljukken en Mongolen zijn verklaarbaar uit haar geografische positie.

fascin Iran1

Iran heeft een oppervlak van ca. 46 x de oppervlakte van Nederland . Dat levert een grote variatie op in landschap en klimaat. Het centrale deel van Iran is een hoogvlakte omringd door bergketens. Een groot deel van deze hoogvlakte is een onleefbare , kurkdroge zoutwoestijn. Steden als Kashan, Yazd en Kerman liggen aan de rand van deze woestijn. In het noorden van Iran, parallel aan de kust van de Kaspische Zee ligt het Al Burgh gebergte met toppen hoger dan 5000 meter; van NW naar ZO strekt zich het Zagrosgebergte uit.

. Fascn Iran 2

Verkeer
De infrastructuur is goed: er zijn grote doorgaande verbindingswegen; er wordt gewerkt aan uitbreiding van het spoorlijn netwerk. In grote steden, zoals Teheran, zit het verkeer regelmatig vast. Er wordt gewerkt aan uitbreiding van de metro.

Historie en cultuur
De langdurige geschiedenis en de culturele veelzijdigheid van Iran weerspiegelen zich in de schitterende museale collecties en de prachtige bouwwerken die voorgaande machthebbers hebben nagelaten. Al 2500 jaar lang wordt er zeer veel geld, moeite en tijd geïnvesteerd in de bouw van paleizen en burchten, vuurtempels en stiltetorens, moskeeën en madrassa’s. De decoratietechnieken getuigen van vakmanschap, de mozaieken zijn ingenieus en zeer kleurig. Ook tuinen en tombes van beroemde Perzische dichters horen bij de monumenten.

. fascin Iran3

Bevolking
Ook de bevolking toont een grote diversiteit: Perzen vormen de grootste groep, aanzienlijke minderheden zijn o.a. Azeri, Koerden, Turkmenen, Afghanen, Arabieren, Armeniërs en Baluchi. Er worden verschillende talen gesproken:o.a. Farsi, Azeri ,Koerdisch en Arabisch. Veel jonge mensen spreken Engels.

Ook in religieus opzicht is Iran gemeleerd. De grote meerderheid hangt de shiitische islam aan. Daarnaast zijn er kleine groepen Sunnieten, Christenen, Zoroasters, Bahai en Joden. Hoewel Iran een islamitische republiek is zijn er in de steden nauwelijks moskeeën te vinden of te horen.